Educatie

Educatie is een van de speerpunten van de stichting Lambertus Concerten. De jeugd van nu is het publiek van de toekomst!
Wij rekenen het daarom tot onze taak om een nieuwe generatie publiek bekend te maken met cultuur in het algemeen en klassieke muziek in het bijzonder.

Naast een standaard aanbod in het kunstmenu voor de Helmondse basisscholen bevatten veel van onze overige projecten ook educatieve onderdelen. 

Ook proberen wij hierbij de jeugd  te koppelen aan de doelgroep van het project om zodoende de interactie met onbekende groepen te bevorderen.

Aanbod Kunstmenu

Het Kunstmenu is opgesteld door CultuurContact Helmond en bevat het volledige culturele aanbod voor de Helmondse basisscholen.
Lambertus Concerten biedt hierin een programma met lessen en schoolconcert voor de groepen 3/4, 5/6 en 7/8.

Groep 3/4 - Koninklijk vuurwerk!

Een set van lessen en een theatraal schoolconcert door professionals met als thema de Barok.

Aan de hand van componist Georg Friedrich Händel en zijn werk Music for the Royal Fireworks gaan de leerlingen aan de slag met de muziek.

In deze les is een link gelegd met de brand in het Speelhuis en de brand in de schouwburg van Amsterdam. Ook is er een opdracht waarin een link wordt gelegd met de bouwkunst uit deze tijd.

Leerlingen gaan ook ritmisch meespelen met een deel uit de Fireworks.

Het schoolconcert heeft een stevig theatraal element in de vorm van een acteur(toneelknecht) die als gastheer onderdeel is van het concert.

Groep 5/6 - Mozart & Co!

Een set van lessen en een theatraal schoolconcert door professionals met als thema de Klassieke Periode.

Aan de hand van componist Wolfgang Amadeus Mozart en het werk de Turkse mars maken de leerlingen kennis met deze muziek.

De leerlingen gaan uiteindelijk de Turkse mars van Mozart meespelen na een opdracht om de vorm in een muziekstuk te ontdekken. En daarna een aantal voorbeelden van hoe dit werk op verschillende manieren gespeeld kan worden.

Het schoolconcert heeft een theatraal element in de vorm van een acteur (neef van Mozart) die als gastheer onderdeel is van het concert.

Ook is een link met literatuur aanwezig in de vorm van de brieven die Mozart aan zijn vrouw Constanze en zijn vader schreef.

Groep 7/8 - Ode an die Freude!

Een set van lessen en een theatraal schoolconcert door professionals met als thema de Romantiek.

In deze les komen verschillende bekende werken aanbod: Ode an die Freude (volkslied Europese unie) van Beethoven, Die Moldau van Smetana en Danse Macabre van Saint-Saens.

Leerlingen gaan aan de slag met programmamuziek: muziek die een bepaald beeld schilderd, bv. de rivier de Moldau.

Het schoolconcert heeft een theatraal element in de vorm van een acteur (Beethoven) die als gastheer onderdeel is van het concert

Projecten

 • 8 oktober 2022

  Kinderen van basisschool de Vlier maken kunstwerken, geïnspireerd door de muziek van de Johannes Passion van J.S. Bach.

  Dit gekoppeld aan een project waarbij mensen met en zonder dementie samen een koor vormen en een concert gaven met delen uit dit werk  onder begeleiding van een barokorkest met professionele solisten.

  Vergeet niet te Zingen
 • 20 maart 2023

  Kinderen van OBS Helmond en de Antoon van Dijkschool zingen samen in een koor (licht) klassieke werken onder begeleiding van de Rimboband.

  Volwassen cliënten van Stichting ORO zingen samen met begeleiders en familie ook in dit programma.

  Coro d'Oro
 • 6 november 2022

  Ensemble The Gents brengt een programma met muziek van o.a. Jules de Korte, samen met een projectkoor van mensen met een visuele beperking.

  Hier omheen deden kinderen van basisschool De Vendelier  een bewustwordings- en educatie-traject met de 6e Symfonie van Beethoven als centraal onderdeel.

  Ik zou wel eens willen weten