Maatschappelijk

Klassieke muziek is er voor iedereen. Daarom initieert Lambertus Concerten jaarlijks diverse projecten voor diverse maatschappelijke groepen.

Altijd in samenwerking met de belangenorganisaties en met klassieke muziek als uitgangspunt.

In het verleden werden bijvoorbeeld projecten gedaan voor en door mensen met dementie of met verstandelijke of visuele beperking.

Kenmerkend voor al deze projecten is verbinding. Verbinding tussen mensen uit de doelgroep en daarbuiten, tussen traditioneel en niet traditioneel concertpubliek en jong en oud.

Vaak wordt hierin ook de combinatie gelegd met educatie.

Doorlopende activiteiten

Huiskamerconcerten

Op zorglocaties worden concerten geprogrammeerd met (licht) klassieke muziek door professionele en amateur musici.

Deze doelgroep is vaak niet in staat om naar onze reguliere concerten te komen, maar er bestaat wel een behoefte aan live (klassieke) muziek.

Door een samenwerking met Kunstkwartier zijn er van daar uit diverse ensembles beschikbaar. Daarnaast beschikt Lambertus Concerten over een uitgebreid netwerk van amateur- en professionele ensembles om deze concerten in te vullen.

Soms worden ook hier combinaties gemaakt: een optreden van ensemble in de reguliere serie wordt gecombineerd met een optreden op een zorglocatie.
Of we combineren een concert in een zorglocatie met een educatieproject, waarbij de kinderen op bezoek komen in de zorglocatie.

Samen zingen

Wat is er mooier dan samen muziek te maken?

Samen zingen op locatie in verzorgingshuizen, verpleeghuizen, woongroepen. Bewoners zingen wekelijks samen met familie, mantelzorgers en buurtgenoten.

In samenwerking met zorgorganisaties zoals Savant en Zorgboog worden koren gevormd op de diverse zorglocaties.

Deze zangroepen zijn toegankelijk voor bewoners, hun familie, mantelzorgers en thuiswonenden in de buurt en andere buurtgenoten. Dit bevordert de interactie met personen buiten de vaste cirkel.

Het repertoire kan klassiek zijn, maar is zeker niet daartoe beperkt. Lambertus Concerten coördineert deze locatiekoren en levert dirigent/muziektherapeut en eventueel de vrijwilligers ter begeleiding.

Zo mogelijk wordt er jaarlijks op enig moment een gezamenlijke zangmiddag/concert georganiseerd in de serie van Lambertus Concerten.

Projecten

 • 19 november 2023

  Eind 2022 kwam sopraan Wendy Roobol bij Lambertus Concerten met een ontzettend leuk idee voor een optreden: Mozart’s Mooie Meiden. Een theatraal programma voor sopraan, 4 strijkers en pianoforte rondom de belangrijkste sopranen voor wie Mozart de prachtigste aria’s schreef.

  Een plek in onze concertserie was al snel gepland, en wat nog mooier was: het programma bleek uitstekend te passen in onze educatieve en maatschappelijk doelstellingen.

  Mozart's Mooie Meiden
 • Vergeet niet te Zingen 2024

  16 maart 2024

  Project waarbij mensen met en zonder dementie samen een koor vormen en een concert gaven met delen uit de Johannes Passion van J.S. Bach onder begeleiding van een barokorkest met professionele solisten.

  Tussen de delen worden ervaringsverhalen en gedichten voorgedragen.

  Vergeet niet te Zingen 2024
 • Vergeet niet te Zingen 2022

  8 oktober 2022

  Project waarbij mensen met en zonder dementie samen een koor vormen en een concert gaven met delen uit de Johannes Passion van J.S. Bach onder begeleiding van een barokorkest met professionele solisten.

  Tussen de delen worden ervaringsverhalen en gedichten voorgedragen.

  Vergeet niet te Zingen 2022
 • Coro d'Oro

  20 maart 2023

  Cliënten van Stichting ORO zingen samen met begeleiders en familie een programma, begeleidt door de Rimboband en pianist. Jeugd wordt betrokken door een samenwerking tussen OBS Helmond en de Antoon van Dijkschool, die ook een gezamenlijk koor vormen.

  Coro d'Oro
 • Ik zou wel eens willen weten

  6 november 2022

  Ensemble The Gents brengt een programma met muziek van o.a. Jules de Korte, samen met een projectkoor van mensen met een visuele beperking.

  Zangers met een visuele beperking uit de regio krijgen een workshop en met basisschool De Vendelier  wordt een educatie-traject gedaan met de 6e Symfonie van Beethoven als centraal onderdeel.

  Ik zou wel eens willen weten