Vergeet niet te zingen

2020 had de première van dit prachtige project moeten zijn, maar Corona gooide roet in het eten. Ook in 2021 bleek het niet mogelijk om dit project doorgang te laten vinden. Uiteindelijk heeft dit project in 2022 eindelijk doorgang kunnen vinden.

Lambertus Concerten heeft in Helmond al een lange historie van uitvoeringen van de grote Bach passies met authentieke instrumenten. Deze speciale uitvoering door dit koor paste hier perfect in.

Kern van het koor waren mensen met dementie die in het verleden de Johannes Passion al eens gezongen hebben of die ervaring of affiniteit hebben met het zingen (van klassieke muziek) in koorverband. Deze mensen vormden samen met zangers uit het vaste projectkoor van Lambertus Concerten één groot koor. Elke zanger krijgt 2 leden van het projectkoor aangewezen, die als buddy’s fungeren tijdens het repetitieproces en de uiteindelijke uitvoering. De repetities vonden plaats in  Savant zorglocatie Keyserinnedael onder leiding van Paul van de Bemt en met repetitor Joep Berkers.

Het concert vond op 8 oktober plaats in de Trudokerk in Stiphout onder begeleiding van een orkest met professionele barokspelers en solisten.

Tussen de delen uit de passie werden gedichten voorgedragen die een link hadden met de thema’s uit de Johannes Passion: Hoop, Liefde, verdriet, e.a..

Deze thema’s kwamen ook terug in het gekoppelde educatietraject.

Kinderen van Basisschool de Vlier kregen les over dementie aan de hand van het boekje “Mijn oma is een superheld” van Marloes van Loon.
Hierna gingen zij onder leiding van Juliënne Tullemans aan de slag met het ontwerpen van hun eigen superheld. Hierna werden deze ontwerpen samen met ouderen uit zorglocatie Rivierenhof uitgewerkt tot echte kunstwerken.

Deze kunstwerken waren te zien tijdens de uitvoering in de Trudokerk,