Midsummernight's Dream

Soms kom je spontaan op een prachtig project!

 

Lambertus Concerten heeft een lange historie van educatieve activiteiten. Als ongeveer sinds onze oprichting was dit een onderdeel van onze projecten. En sinds 4 jaar is educatie een structureel onderdeel geworden van onze stichting. Meer dan ooit onderschrijven wij het belang van cultuuronderwijs op jonge leeftijd. Het vormt betere mensen en helpt bij de ontwikkeling van veel belangrijke vaardigheden.

Daarom ontwikkelen wij minimaal een groot educatieproject per seizoen en geven en geven wij jonge musici een podium en jonge toeschouwers een laagdrempelige toegang tot onze activiteiten.

Al deze projecten vergen vaak veel denkwerk en voorbereiding, maar soms komt er een idee voorbij wat zichzelf bijna uitschrijft. Zo ook met ons project Midsummernight’s Dream.

Bij het programmeren van seizoen 2024-2025 kwam een voorstel voorbij van het Butter Quartet. Vier jonge professionele musici met concerten over de hele wereld hadden een programma genaamd “Well met by moonlight” met daarin bewerkingen van Mendelssohn’s Midsummernight’s Dream voor strijkkwartet.

Een bijzonder mooi programma voor een concert, dus staan zij op 23 februari gepland in onze serie. Maar bij het lezen van de informatie kwam direct ook het idee om hier iets educatiefs mee te doen. Het verhaal van Shakespeare en de muziek van Mendelssohn spreken dusdanig tot de verbeelding, dat hier een prachtig onderwerp ligt voor een educatieproject!

Op de vraag of zij delen van het programma zouden willen spelen als onderdeel van het educatieproject reageerden zij direct enthousiast. Planning was in eerste instantie om dit muziekproject met groep 3-4 te gaan doen.

Via CultuurContact werd contact gelegd met de Silverster-Bernadetteschool in Helmond, waar 2 docenten direct enthousiast reageerden op dit idee. En toen we bij elkaar zaten om de muziekproject vorm te geven, kwamen we al heel snel tot de conclusie dat het groter kon en moest. Dit project is zo mooi, dit moeten we met de hele school gaan doen! Zo werd het idee geboren om een voorstelling te maken met theater en muziek, waarbij alle groepen van de school betrokken worden.

En wat zou nu mooier zijn voor de kinderen als ze met de hele school deze voorstelling zouden kunnen beleven in een echt theater? Contacten met Theater Speelhuis resulteerden in een participatie, waardoor wij op vrijdag 21 februari in de ochtend het theater ter beschikking krijgen voor de uitvoering. Maar hoe moeten al die kinderen naar het theater? Geen probleem, we huren bussen en vervoeren de kinderen van school naar het theater.

En zo gezegd, zo gedaan:

De groepen 1-2 krijgen danslessen en een aantal van hen zal als elf figureren. Groepen 3-4 krijgen muzieklessen over deze muziek, groep 5-6 maakt decorstukken en 7-8 gaat aan de slag met het verhaal. En de hele school studeert het Elfenlied in om mee te zingen in het theater.

Dan gaat de hele school (400 leerlingen) op 21 februari met bussen naar Theater Speelhuis voor een voorstelling. Het verhaal wordt verteld door elf Puck met behulp van enkele acteurs en het Butter Quartet vormt de muzikale omlijsting met de muziek van Mendelssohn.

Met steun van o.a het Wijkfonds Helmond en de Hettema Tervooren stichting werd dit project gefinancierd en met partijen zoals Silvester-Bernadette,  CultuurContact, Theater Speelhuis en toneelvereniging Genesius werd het vorm gegeven.

Een geweldig leuk project dat de kinderen zeker nog lang zal bij blijven! En dat is waarom we deze projecten doen!

In samenwerking met