Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Penta Kwintet

18 juni 2023/15:00 - 16:00

€17,50 – €25,00

TIP: u kunt dit concert ook boeken i.c.m. een rondleiding door het kasteel. Zie onder voor meer informatie.

2 violen, 2 altviolen, 1 cello

Volop authenticiteit bij PENTA! Van hun authentieke instrumenten tot hun authentieke werken en uitvoeringen: alles ademt oorspronkelijkheid en echtheid bij dit ensemble.

De musici van PENTA hebben, naast hun liefde voor het 18e- en 19e-eeuwse kamermuziekrepertoire, grote affiniteit met de authentieke uitvoeringspraktijk. In hun gedeeld enthousiasme voor de sonore klankkwaliteit van het strijkkwintet is PENTA ontstaan. Het is als strijkkwintet het enige in zijn soort in vaste samenstelling. PENTA speelt op historische instrumenten met darmsnaren en bijbehorende strijkstokken. Alle vijf de instrumenten waarop PENTA speelt zijn aan het begin van de 18e-eeuw gebouwd in Amsterdam door de beroemde vioolbouwer Pieter Rombouts. Een unicum!

Als strijkkwintet kun je niet om Mozart heen. Hij schreef als één van de eersten voor het zogenaamde altvioolkwintet. Uiteindelijk vloeiden er maar liefst zes kwintetten uit zijn pen. Zijn goede vriend en collega Michael Haydn was hem voor. Die schreef vijf juweeltjes voor deze bezetting. Ze zijn veel minder bekend dan die van Mozart, maar niet minder de moeite waard.

Michael Haydn was de jongere broer van Joseph Haydn en toonaangevend als componist van kerkmuziek. Zijn requiem was van grote invloed op dat van Mozart. Het wederzijds respect was zo groot dat Mozart Michael Haydn uit de brand hielp toen hij te ziek was om een opdracht voor viool/altviool-duetten af te maken. Wolfgang en Michael, de Salzburgse pioniers van het repertoire.

Luister hier naar een deel uit het kwintet van M. Haydn door Musica Orphea

Ruim twintig jaar later schreef de jonge Franz Schubert in Wenen zijn Ouverture voor strijkkwintet. Hij kende de muziek van Mozart en Haydn goed. Sinds zijn vroege jeugd speelde hij viool in het schoolorkest en op de lessenaars stond regelmatig muziek van Mozart, de ‘Haydns’ en tijdgenoten. Schubert bleef zijn hele leven een groot bewonderaar van de gebroeders Haydn.

Dit concert vindt plaats in de sfeervolle ridderzaal van Kasteel Helmond i.s.m. Museum Helmond. Daarom bestaat er de mogelijkheid om deze concerten te combineren met een rondleiding door het kasteel. Een middagje uit tussen historie en cultuur! De kasteelrondleiding begint om 13.45u en duurt een uur. Om 15.00 uur is de aanvang van het concert. Een combiticket kost € 25,-.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Gegevens

Datum:
18 juni 2023
Tijd:
15:00 - 16:00
Kosten:
€17,50 – €25,00
Site:
www.lambertusconcerten.nl

Organisator

Lambertus Concerten
Telefoon
0492-590333
E-mail
info@lambertusconcerten.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Ridderzaal Kasteel
Kasteelplein 1
Helmond, Nederland
+ Google Maps

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar