Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ensemble Fronimo (Israel)

13 mei 2023/20:00 - 21:00

€10.00 – €15.00

La Folía, ook wel bekend als folies d’Espagne (Frans), is een van de oudst bekende muzikale thema’s uit Europa. Mogelijk daterend uit de late middeleeuwen of vroege renaissance, en in de 16e eeuw populair geworden in heel Europa. Het thema of de harmonische progressie werd gebruikt als basis voor improvisaties en als dansmuziek in theatervoorstellingen, vergelijkbaar met de ‘blues’-akkoorden die de basis vormden voor vele rock-‘n-roll- en popsongs in de 20e eeuw.
Ensemble Fronimo heeft een programma samengesteld die de muzikale thema’s van de Folia combineert met liederen, waar de thema’s van liefde samen met dwaasheid en waanzin door de muziek gekleurd worden.
Het programma neemt ons van de vroege Spaanse folía-liederen zoals “Rodrigo Martinez” en “Yo soi la locura” (ik ben de waanzin) naar Italiaanse composities van Monteverdi, Merula, en Engelse liederen van Dowland en Henry Purcell, die een specifiek genre ontwikkelde: “Mad songs”, theatrale monologen met plotselinge stemmingswisselingen, die zowel componist als uitvoerder veel expressieve vrijheid geven.

Het oude-muziekensemble “Fronimo” werd opgericht door sopraan Yeela Avital, harpvirtuoos Sarah Ridy en luitist Eitan Hoffer om de muziek uit te voeren van de “Stile rappresentativo” – de theatrale, expressieve en kleurrijke vocale muziek van de overgang van de renaissancestijl naar de vroege barok, in de late 16e en vroege 17e eeuw. Het ensemble is gespecialiseerd in de muziek van de “Florentine Camerata“, met componisten als Giulio Caccini (die een virtuoze zanger was en harp- en luitspeler), Monteverdi en Frescobaldi. De naam “Fronimo” komt van de titel van een boek van de luitist Vincenzo Galilei (vader van de beroemde astronoom) die een belangrijk lid was van de “Camerata de’ Bardi”, en een van de uitvinders van de nieuwe muziekstijl die leidde tot aan de ontwikkeling van de opera.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Gegevens

Datum:
13 mei 2023
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
€10.00 – €15.00
Evenement Categorie:
Site:
www.lambertusconcerten.nl

Locatie

Ridderzaal Kasteel
Kasteelplein 1
Helmond, Nederland
+ Google Maps